Rahoitus | CEE

Läpinäkyvällä aurinkokennolla jokaisesta ikkunasta ja näytöstä energianlähde?

lasipaneeli

Michiganin yliopiston tutkijoiden kehittämällä täysin läpinäkyvällä aurinkokennolla jokaisesta ikkunasta ja ruudusta voidaan tehdä valosähköinen virtalähde. Tutkijat uskovat teknologian olevan hyvin käyttökelpoinen aina paljon ikkunoita sisältävistä korkeista rakennuksista, kasvihuoneisiin, älypuhelimiin ja tabletteihin asti. Aurinkokenno on täysin läpinäkyvä, koska se päästää näkyvän valon aallonpituudet läpi ja niiden sijaan orgaaniset suolat aurinkokennossa sitovat ultravioletti- ja infrapunavaloa. Suolakiteet puolestaan säteilevät infrapunavaloa, jonka lasin reunoille sijoitetut perinteiset läpinäkymättömät aurinkokennot keräävät talteen ja muuttavat sähköksi. Tällä hetkellä teknologiaa hyödyntämällä on päästy ainoastaan noin 1 prosentin energiatehokkuuteen, mutta tutkijat uskovat jopa 5 prosentin olevan mahdollista. Vertailukohtana mainittakoon, että perinteiset läpinäkymättömät aurinkokennot pääsevät noin 7 prosentin energiatehokkuuteen. Vaikka teknologia nykyisellään on vielä liian tehoton otettavaksi laajempaan teolliseen ja kaupalliseen käyttöön, on kyseessä tärkeä edistysaskel aurinkovoiman tutkimuksen saralla.

Alkuperäinen artikkeli >>

Jaa tämä / Share this: