Rahoitus | CEE

Pienet yritykset jäivät suurten varjoon

”Jättimäisiä punapuita varjeltiin sata vuotta huolellisesti Kaliforniassa. Tutkijat kuitenkin ihmettelivät, miksei kansallispuistoihin synny uusia taimia. Sitten he huomasivat uhanalaisen punapuun lisääntyvän vain metsäpalojen ja kulotuksen jälkeen. Yrityksille on käynyt Suomessa vähän samalla tavalla – Suomi keskittyi suuryritysten kasvun varmistamiseen, ja pienimpien yritysten kasvumekanismit jäivät vähälle huomiolle”, sanoo Oulun yliopiston mikroyrittäjyyden tutkimusjohtaja Matti Muhos.

Muhos johtaa Oulun ylipiston hanketta, joka selvittää alle kymmenen henkeä työllistävien yritysten kasvu- ja kansainvälistymismahdollisuuksia. Hankkeella on Muhoksen mukaan tarkoitus auttaa yrityksiä verkostoitumaan, yhteistyöhön, verkkokauppaan sekä tuote- ja palveluideoiden testaamiseen. Tutkimuksessa on mukana 42 yritystä Pohjois-Pohjanmaan etelä-osasta. ”Teemme nopeita kokeiluja kansainvälistymisen ja kasvun kiihdyttämiseksi. Jos onnistumisia syntyy, niitä on mahdollisuus skaalata valtakunnallisiksi.”

Pienet yritykset ovat jääneet Suomessa varjoon, mutta nyt niiden merkitykseen on havahduttu, koska vuosina 2001–2012 peräti 40 prosenttia uusista työpaikoista syntyi Suomessa mikroyrityksiin. Muhos aikoo selvittää, mitä naapurimaissa tehdään toisin, kun niissä mikroyritysten osuus viennistä on moninkertainen verrattuna Suomeen. Tanskassa mikro-yritysten osuus viennistä on 17 prosenttia, Ruotsissa 13 prosenttia, mutta Suomessa vain kolme prosenttia. ”Mikroyritysten viennin kasvattamisessa on suuri potentiaali. Jos mikroyritysten vienti kasvaisi esimerkiksi Ruotsin tasolle Suomessa, se kasvattaisi Suomen vientiä valtavasti.”

CEE:n rooli on vastaavasti edistää mikro- ja pk-yritysten toimintaa omien painoalueidensa kautta. Varsinkin kiertotalouessa CEE:n painotus on suuri, sillä olemme ainoa toimija Oulun alueella. Myös viennin edistäminen on yksi läpileikkaavia teemojamme.

Kauppalehden artikkeli ja Matti Muhoksen haastattelu >>

kauppalehtikuvaa

Jaa tämä / Share this: