Rahoitus | CEE

Suomen suurin aurinkovoimala rakennetaan Ouluun Kalevan painotalon katolle

Oulun Energia Oy rakentaa sanomalehti Kalevalle Suomen suurimman aurinkovoimalan Graniittitien painotalon katolle tänä keväänä. 420 kilowatin aurinkovoimala sisältää 1 600 paneelia, joiden yhteenlaskettu paneelipinta-ala on noin 2 400 m2. Telineineen aurinkovoimala kattaa noin 3 200 m2 eli lähes puolet jalkapallokentän pinta-alasta. Järjestelmän asennukset aloitetaan huhtikuussa ja tavoitteena on, että voimala on tuotannossa kesäkuussa 2015.

”Kirkkaana kesäpäivänä jopa 90 prosenttia Kalevan painotalon sähköstä saadaan aurinkopaneelien kautta, ja vuositasolla aurinkoenergia kattaa noin 10 prosenttia painotalon sähkönkulutuksesta. Haluamme tehdä ympäristövastuullisia ja paikallisia energiaratkaisuja panostamalla uusiutuvan energian käyttöön”, kertoo Kalevan talousjohtaja Esko Jokelainen.

Aurinkopaneelien valmistus Suomessa on vasta alkuvaiheessa, joten näin suureen hankkeeseen paneelit tilataan Saksasta. Kaikki muut työt kuljetuksista asennukseen toteutetaan pohjoissuomalaisin voimin. Siten Suomen suurimman aurinkovoimalan rakentaminen työllistää ison joukon pohjoissuomalaisia osaajia.

Hajautettu energiantuotanto yleistyy

Oulun Energia ja Kaleva toteuttavat aurinkovoimalalla EU:n ilmastotavoitetta, jonka mukaan vuoteen 2020 mennessä 38 prosenttia kulutetusta energiasta tulee olla peräisin uusiutuvista energialähteistä.

”Ilman rohkeita investointipäätöksiä ja ennakkoluulotonta suhtautumista hajautettuun energiantuotantoon uusiutuvilla energialähteillä ilmastotavoitetta tuskin saavutetaan”, laskeskelee Oulun Energian myyntijohtaja Seppo Tuomi.

Oulun Energia panostaa vahvasti lähienergiaan ja hajautettuun energiantuotantoon, joka on tehokasta ja ympäristöystävällistä, koska sähkö tehdään siellä missä se kulutetaan. Lisäksi lähienergia lisää huoltovarmuutta ja omavaraisuutta sekä tuo työtä paikallisille ihmisille ja yrityksille.

”Aurinkoenergia ja muut hajautetun energiantuotannon ratkaisut yleistyvät lähivuosina ja luovat lisää työpaikkoja myös Pohjois-Suomeen”, uskoo myyntijohtaja Tuomi.

 

Alkuperäinen juttu Oulun Energian sivuilta

Jaa tämä / Share this: