Rahoitus | CEE

Uusia innovaatioita – Sähköpurkausmenetelmällä voidaan korvata useita kemiallisia hapetusmenetelmiä

Oulu Water Alliance on testannut Lappeenrannan Yliopistolla kehitettyä sähköpurkausmenetelmää menestyksekkäästi eri tyyppisillä jätevesillä. Tulokset ovat lupaavia, sillä menetelmän avulla voidaan korvata kemiallia hapetusmenetelmiä.  Testit jatkuvatkin pilottimittakaavassa asiakasympäristössä.  Tällä hetkellä testataan eri tyyppisiä kaivosvesiä. Menetelmä toimii myös muiden kemikaalien ja erilaisten öljyemulsioiden hajoittamiseen. Plasmateknologia nähdäänkin maailmalla yhtenä kaikkein potentiaalisempana menetelmänä sen kilpailukykyisen valmistus- ja käyttökustannusten vuoksi.

“Kehitämme laboratoriotoimintaa ja pilot-ympäristöä, niin että voimme auttaa mahdollisimman monta asiakasta. Etsimme aktiivisesti myös kansainvälisiä projekteja”, kertoo OWAn toimitusjohtaja, Jaakko Pellinen. “Lisäksi kemikaalisäästöt voivat olla huomattavan suuret”, jatkaa Pellinen.

Menetelmässä veteen johdetaan korkeajännitteinen nopea sähköpurkaus, joka muistuttaa salaman iskua. Purkaus muodostaa puhdistuslaitteistossa otsonia sekä hapettavia hydroksyyliradikaaleja, jotka kemiallisen reaktion avulla hajottavat kemikaalisia yhdisteitä.

OWAN aikeissa on  tutkia menetelmän avulla myös desinfiointia. Esimerkiksi biokaasuprosessista tuleva mädätysjäännös voitaisiin desinfioida menetelmän avulla. Samalla menetelmä tuhoaisi mahdollisesti jäännöksen sisältämät lääkeaineet, kuten antibiootit. Käyttökustannukset ovat vain kolmannes otsonoinnin kustannuksista.

Tutkimus ja -kehitystyötä toteutetaan yhteistyössä Oulun Yliopiston , Lappeerannan Yliopiston ja Wapulec Oy:n kanssa. Yhteistyössä mukana myös CEE SME-MET IMCEE-hankkeen kautta.

“Tämä on mainio esimerkki innovatiivisesta yhteistyöstä”, hehkuttaa CEE:n Johtaja, Pekka Tervonen

Jaa tämä / Share this: